Mange mennesker døjer med flyskræk og angst for at flyve. Det kan være en personlig kamp at gå om bord på et fly, og for mange vil flyskrækken få dem til at undgå charter-ferier og rejser uden for en vis distance. Herunder kan du finde nogle gode råd til at undgå flyskræk.

Mange mennesker døjer med flyskræk, og vil hellere sætte sig i bilen og køre på ferie, end at tage flyet til rejsedestinationen. Angsten for at flyve kan være svær at få bugt med, men der er flere ting du kan prøve, hvis du vil af med din flyskræk.

Nem og behagelig rejseform

Folk med flyskræk vil ofte finde grunde til ikke at skulle flyve. Men jeg synes det er vigtigt at overveje, at det at kunne flyve, giver masser af muligheder og komfort. For det første er det nemt og behageligt at flyve. Du kan sidde stille og læse, sove, snakke eller hvad du nu har lyst til, og lade piloten om at føre dig frem til destinationen.

Du kommer desuden meget hurtigere frem til rejsedestinationen, og det er ikke dyrt at flyve. Flyrejser åbner desuden op for at du kan nå de fleste destinationer, som kan være svært tilgængelige med biler, toge og skibe. Du åbner op for at kunne tage rundt i hele verden. Nemt, effektivt og sikkert!

Det er sikkert at flyve

Det er en myte at det er farligt at flyve. Rent statistisk er det ca. 25 gange mere sikkert at flyve, end at køre i bil. Der er mange mange tusinde flyture hver eneste dag, hele verden rundt, og alligevel er det kun meget få gange det går galt. Flyvemaskinerne bliver tjekket grundigt både før og efter take-off, og vedligeholdes effektivt.

Angst for at starte med flyet

Risikoen for at noget går galt er størst ved start og landing, og det er da også de to ting som folk med flyskræk er mest bange for. Ved starten kan man rigtigt sidde og tænke over de ting der kan gå galt, og det kan være grænseoverskridende, at der nu ikke er nogen vej tilbage.

Det er derfor vigtigt at bevare roen, tage nogle dybe indåndinger og forsøge at slappe så meget af som muligt. Tyggegummi kan være en god ting, da det både fjerner fokus en smule, samt kan fjerne eventuelle propper i ørerne, når flyet stiger op i luften.

Snak turen igennem med dine medrejsende, og prøv at se det fra den spændende side. Det er imponerende at en så stor maskine kan komme på vingerne, og jeg selv synes at starten er klart det fedeste ved at flyve, da man så virkeligt kan mærke hvor mange kræfter der ligger gemt i en flyvemaskine.

Flyveangst for at lande

Når flyet skal lande igen, kan også for mange være ubehageligt at tænke over. Men piloterne er heldigvis dygtige og veltrænede i disciplinen, og kan lande fly i næsten alle slags vejrforhold. Det være sig kraftig blæst, regn, torden og sne. Jeg har selv prøvet alle 4 dele, og selv om det kan se voldsomt ud, når man kigger ud af vinduerne, får de altid flyet sat pænt ned.

Et godt råd er altid at have piloternes træning i baghovedet. De er om nogen eksperterne på området, og de mange træningstimer, bør kunne give ro i sjælen.

Skulle flyet bumpe lidt når hjulene sættes på jorden, så frygt ikke. Det er helt normalt. Langt de fleste gange mærker man næsten ikke touch down, men det kan sket at landingen bliver lidt hårdere pga. vejrforholdene. Når flyet er nede kommer selve opbremsningen, som kan føles voldsom. Igen er det ikke noget at blive oprørt over. Det er normalt når et tonstung fly skal bremse helt op, på kort afstand.

10 gode råd til at bekæmpe din flyskræk

  1. Forbered dig hjemmefra. Tænk turen igennem og snak om rejsen med familien.
  2. Tag i lufthavnen i god tid, så du undgår stress. Stress er angstfremkaldende og kan gøre at du mister kontrollen og overblikket over situationen.
  3. Undgå alkohol. Selvom alkohol kan føles afslappende, kan det også dehydrere og dermed fremme angsten.
  4. Snak med personalet i flyet. Du er ikke den første med flyskræk, og stewardesserne er trænede til at hjælpe og støtte passagerer der er nervøse for at flyve.
  5. Ukendte lyde er en naturlig del af en flyvetur. Motorer, flaps, landingshjul mv. vil altid give nogle lyde fra sig. De skal være der, og er helt normalt.
  6. Træk vejret dybt og være så afslappet som muligt. Lyt evt. til noget godt musik eller læs en god bog, da det kan være afslappende.
  7. Tag en teknisk indgangsvinkel på flyveturen. Det er fascinerende at følge hele processen. Hvordan motorerne lyder, hvordan vingernes flaps åbner og lukker sig, når flyet skal eks. lande.
  8. Tag noget bekvemt tøj på, så du har det behageligt på turen.
  9. Medbring en flaske vand fra lufthavnen. Det kan være beroligende, hvis du bliver tør i munden, eller får det varmt af hele situationen.
  10. Tænk over at personalet og piloterne er ekstremt dygtige. De har prøvet det mange gange før, og er i stand til at håndtere alle situationer. Tænk over at det er helt rutine for piloterne. Det er ikke anderledes for dem at skulle flyve, end en taxachauffør der skal ud og køre.


Flyskræk behandling

Er din flyskræk rigtigt slem, kan det være at du skal overveje professionel flyskræk behandling. Der findes flere måder at behandle din angst for at flyve, og de kan være effektive.

Flyskræk kursus

Der udbydes kurser specielt beregnet til folk der er bange for at flyve. Her vil du få nogle enkle og effektive redskaber, der kan hjælpe dig med at overvinde flyskrækken, så det er dig, der styrer din flyskræk og ikke omvendt. Se eks. flytryg.dk som udbyder kurser for folk med flyskræk.

Hypnose mod flyskræk

Rundt om i landet finder du også hypnotisører og terapeuter som tilbyder hypnose som hjælp mod flyskræk. Under hypnosen arbejdes der med underbevidstheden, så du bliver mere tryg ved at skulle flyve. Se eks. hypnotia.dk.